Persoonlijk – In de speeltuin kwam ik een aardige moeder tegen, en we raakten aan de praat. Zij bleek huisarts te zijn. Kijkend naar onze spelende kinderen, kwam het gesprek al snel op “het onderwerp”: corona en vaccinaties. “Weet je waar ik echt niet tegen kan?!” riep ze duidelijk geirriteerd uit, “van die mensen die zich niet willen laten vaccineren!”. Ik twijfelde even of ik zou reageren.

“Wat doe jij eigenlijk voor werk?” vroeg ze toen ineens, mij wat onderzoekend aankijkend. “Ik werk in de farma”, antwoordde ik toen. Blijkbaar was dat het antwoord wat ze wilde horen, want ze vervolgde na dit ‘groen licht’ haar monoloog. “Nou, dan weet jij net zo goed als ik hoe het komt dat al die mensen zich niet laten vaccineren! Dat komt door ‘die wappies’!

Vreselijk, dat ‘die wappies’ de media zo domineren! Vaccinatie zou veel meer gepropageerd moeten worden, zodat dat de kop ingedrukt wordt.”, zei ze met boosheid in haar stem. “Aha”, antwoordde ik en raapte de moed op een vraag te stellen. “Hoe overtuig je dan iemand die nog twijfelt? Stel je zou mij moeten overtuigen, ik ben jong en gezond.” Ze keek me even aan en zei toen: “Nou dan zou ik eerst zeggen dat er een aanzienlijke kans is dat jij ook op de IC komt. Niemand is veilig voor het virus.” Ik deed net of ik daar erg van schrok en trok toen weer een serieus gezicht. “En als dat niet werkt?”, vroeg ik haar. “Nou, dan zeg ik: ‘Als je het niet voor jezelf doet, doe het dan voor een ander want je beschermt er anderen mee’. En dat, ja precies dat, trekt mensen altijd over de streep, hoe jong ook!” zei ze triomfantelijk.

“Jeetje joh”, wist ik uit te brengen. En toen ging het mis, want ook ik voelde toen wat onverklaarbare emotie opkomen. “Maar het RIVM zegt toch dat het nog onbekend is of het ook anderen beschermt en dat het primair een keuze is over het eigen lichaam? Voor iedereen is die risk/benefit balans toch ook echt anders? Dat mensen ervan afzien vind ik dan heel legitiem, zeker bij een Emergency Use authorized product”, wist ik in een adem uit te brengen. Het was even heel stil. Ik hoorde de schommels van de kinderen piepen. In de verte begonnen wat onweerswolken zich samen te pakken. De huisarts keek me aan en vervolgde, met zo’n vooringenomen stem die dokters soms kunnen hebben: “Nee, natuurlijk is dat nog niet aangetoond, maar het klinkt logisch, iedereen gelooft het en daar gaat het om. Dat weet u met uw opleiding net zo goed als ik.”

Ik wist op dat moment heel zeker dat ik haar nooit als huisarts zou willen. “Dus eigenlijk geeft u eenzijdige informatie, maakt u iemand expres heel bang , en framed u het net alsof het heel asociaal is als iemand het vaccin weigert. In plaats van dat u iemand met gebalanceerde informatie helpt zelf de keuze te maken, haalt u alles uit de kast om iemand van uw standpunt te overtuigen. Ik schrik daar van. En ik ben echt niet vies van goede geneesmiddelenreclame, maar dit klinkt mij als propaganda in de oren hoor. Wat vindt u daar nou zelf van?” De vrouw keek me furieus aan: “De experts die vinden dat iedereen zich moet laten vaccineren zijn de slimste mensen in Nederland. En jij trekt dat in twijfel?! Dat, precies dat, doen die wappies dus ook, en is levensgevaarlijk. Zo komen we nooit van dat virus af en kan de samenleving nooit open.”

Op dat moment hoorde ik gelukkig mijn zoon roepen dat hij moest poepen. “Ik moet er vandoor, jammer, want ik had graag nog even doorgepraat hierover. Altijd weer fascinerend hoe snel een polariserend gesprek kan ontstaan tussen twee academici als het over covid gaat. Dag!”

Vraag: hoe had ik beter hierop kunnen reageren? En wat vindt jij van de manier waarop deze huisarts het in haar spreekkamer aanpakt? Is zij een goede huisarts voor haar patiënten? En als zij heilig gelooft in de missie van massale vaccinatie, is dan alles geoorloofd?

Redactie Eef