TV-interview – Dr. Wendy Mittemeijer Ooteman kan haar kaken niet meer op elkaar houden. Ze vindt dat de Rijksvaccinatiecampagne medisch ethisch en communicatief volledig uit de rails loopt en doelt daarmee op de gedragscode geneesmiddelenreclame en het wettelijk kader.

Strenge regels

“Wij als “farma” hebben hele strenge regels en die zijn er niet voor niets. Die zijn er om de patiënt te beschermen ook al hebben wij de beste intenties. Dit zou ook voor de overheid moeten gelden want het gaat hier om een receptplichtig geneesmiddel in fase 3”, zegt dr. Wendy Mittemeijer Ooteman.

Gaat de overheid te ver met Dansen met Janssen, de vergelijking met een frikandel en te roepen dat het veilig is…of is alles gepermitteerd om de beoogde vaccinatie graad te behalen?

Aan de leiband houden

Samen met haar en twee juristen praat programmamaker Flavio Pasquino over het wettelijk kader waar binnen de overheid mag opereren om een vaccin te stimuleren. Mr. Maria-Louise Genet (universitair rechtendocent aan de UvA) slaat er de wetboeken op na en spiegelt het handelen van de overheid aan de grondwet maar ook de geneesmiddelenwet die feitelijk bedoelt is om commerciële partijen zoals de farmaceutische industrie aan de leiband te houden.

Onrechtmatige daad

Ook Mr. Hanno Wisse mengt zich in het debat dat een andere insteek krijgt door zijn vakgebied “rechtsfilosofie” waarmee hij – met name – de medisch ethische kant van de zaak aanstipt en het handelen van de overheid kwalificeert als een mogelijke “onrechtmatige daad”.

Klik op onderstaande afbeelding om de video op de website van Blckbox te bekijken.